Zomerse Middagbijeenkomsten

Net als in eerdere jaren organiseren we in samenwerking met de Doopsgezinden, de Vrijzinnigen en nu ook met de Lutheranen en de Vrijzinnige Huiskamergemeente weer drie ‘luchtige zomermiddagbijeenkomsten’.

De bijeenkomsten zijn steeds op woensdagen van 14:30 tot 16:00 uur.

Op 10 juli is het onderwerp ‘Toegepaste Kunst in West-Europa’

In de Majellakapel (Iepenlaan 26) wordt dan door Lutheraan Jan van Cadsand een voordracht gehouden over vernieuwingen in kunst en architectuur aan het eind van de 19e eeuw.

Wat begon als een reactie van hervormer William Morris tegen de eenzijdigheid en slechte kwaliteit van meubelen en gebruiksvoorwerpen, na de industriële revolutie in Engeland, bracht daarna tot circa 1930 in met name West-Europa geheel nieuwe kunststromingen tot stand.  De benaming en vormgeving hangt af van het land waar en de periode waarin de nieuwe kunst werd vervaardigd. Bij de voordracht worden beelden geprojecteerd van de nieuwe stromingen, waaronder Amsterdamse School, kerkinterieurs in den lande, expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam, film van het Gemeente Museum in Den Haag en andere.

Op woensdag 24 juli spreekt Karel van Dam in de Doopsgezinde Kerk (Wladimirlaan 10) over ‘Ik denk dus ik ben’, over de feilbaarheid van ons denken.

 

Op woensdag 7 augustus spreekt Peter Korver in onze Remonstrantse Kerk over ‘Oorlog op Texel’.

Peter Korver neemt ons mee naar de geschiedenis van de kop van Noord-Holland gedurende de laatste wereldoorlog. We weten dat Rotterdam is gebombardeerd en misschien ook dat Nijmegen zo’n lot trof. Maar weten we ook dat Den Helder de meest gebombardeerde Nederlandse stad was? Vooral vanwege de marinehaven. In mei 1940 door de Duitsers en de jaren erna door de Engelsen. Wat betekende dat voor de bevolking? Op het nabij gelegen Texel leek de oorlog ver weg, bijna vijf jaar lang. Maar toen kwamen de Georgiërs, die min of meer gedwongen in dienst van de Duitse Wehrmacht waren getreden, in opstand. Het eiland werd ineens middelpunt van een wrede strijd met grote gevolgen voor de bevolking.

Op 5 mei 1945 vierde de rest van Nederland de bevrijding. Op Texel duurde de oorlog tot 22 mei. Het was ‘Europa’s laatste slagveld’. Peter Korvers familie was persoonlijk betrokken bij deze gebeurtenissen.